La intervenció del Consorci Sanitari del Maresme

La intervenció per part del Govern de la Generalitat del Consorci Sanitari del Maresme ha provocat una gran incertesa a usuàries i treballadores. El passat 6 de novembre la CUP Vilassar va organitzar un acte informatiu amb la participació de Gerard Sala (Marea Blanca de Ponent), Jesús Nieto (Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Maresme i Isabel Vallet (exdiputada CUP-AE i membre del Grup de Treball sobre Sanitat de la CUP a nivell nacional).

Vilassar té com a centre sanitari de referència l'Hospital de Mataró, l'àrea d'influència del qual s'estén des de Premià fins a Arenys, és a dir uns 265000 habitants. Aquest centre, inaugurat el 1999, depèn del Consorci Sanitari del Maresme. Les preocupants notícies al respecte d'aquest organisme que hem pogur llegir a la premsa han fet que participem de les reunions que la gent de la comarca que defensa la sanitat pública han convocat aquests mesos.

Els consorcis sanitaris formen part del model sanitari català que s'ha anat construint en els últims trenta anys, i han gaudit d'una gran consens entre la immensa majoria de forces politiques, des de CiU fins al tripartit de la consellera Geli. Per a uns, constituïen una eina de gestió pública «àgil» ja que permetien una més gran flexibilitat en no formar part de l'administració. Per a d'altres, eren la garantia que la titularitat i el control continuaven essent públics.

Malgrat això, el que ha anat passant ha estat la progressiva externalització o privatització parcial de serveis, com ara els de laboratori (anàlisis), les proves diagnòstiques (radiografies), i també les cuines i el manteniment dels diferents centres. A la vegada, els centres públics són sotmesos a una certa competència amb els privats, ja que el Servei Català de la Salut assigna un nombre determinat de serveis a tots els centres col·laboradors, dels quals els privats tot sovint es queden amb els més freqüents i econòmics, i els públics amb els malalts crònics i greus. El buidat de les llistes d'espera mitjançant la derivació a centres privats mentre els públics pateixen retallades ha estat presentat com un avantatge per l'usuari quan en realitat és un altre escandalós exemple de transferència de fons públics a mans privades.

Aquests efectes de la gestió privada dels recursos públics han provocat una creixent desconfiança de la població. Quan s'ha intentat implementar aquest sistema a les Terres de Ponent, l'ampli rebuig de la població ha fet fracassar l'intent, com ens va explicar la setmana passada el company Gerard Sala, de la Marea Blanca de Lleida, en un acte informatiu celebrat al Museu-Arxiu. Una mobilització ferma i sostinguda en el temps ha pogut aturar aquesta acció, almenys de moment. Al mateix acte, en Jesús Nieto, de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública del Maresme, ens va explicar els últims esdeveniments a la comarca, on el Consorci amb recursos econòmics insuficients (malgrat tres resolucions del Parlament que ho posaven de manifest i instaven el Govern a posar-hi remei) des de l'estiu s'entestava a disfressar el desmantellament de l'Hospital Sociosanitari de Sant Jaume, cosa que amenaçava tant les persones malaltes com els llocs de treball. La indignació va esclatar fa cosa de setmanes quan es va saber que el Govern intervenia el conjunt del consorci a causa dels problemes econòmics, a la vegada que es refermaven els objectius de la gerència, cosa aparentment contradictòria.

Les organitzacions en defensa de la sanitat pública segueixen convocant accions per garantir un correcte finançament, i la majoria de partits de l'ajuntament de Mataró van consensuar una declaració que defensava el consorci, la qual no va comptar amb el suport de la CUP. La Isabel Vallet, exdiputada de la CUP-AE i membre del Grup de Treball de Sanitat de la CUP nacional va explicar les raons d'aquesta posició, que es poden resumir bàsicament en una: la CUP no pot defensar els consorcis perquè hi està en contra, el que vol és una sanitat de titularitat i gestió 100% pública en què els recursos es distribueixin segons les necessitats de les persones i que no propiciï nínxols de negoci en mans privades o corrupteles a l'estil Innova de Reus. No obstant això, està clar que des de les CUP del Maresme donem suport a les veïnes organitzades en defensa dels recursos públics i totes les mobilitzacions que es facin en aquest sentit, com ha passat aquest cap de setmana a Mataró, on unes set-centes persones vingudes d'arreu han participat en una manifestació que ha recorregut el centre de la ciutat i ha finalitzat en una okupació simbòlica de l'Hospital de Sant Jaume.

Per cert, que el nostre Ajuntament de Vilassar, a través del Consell Comarcal, també hauria de dir la seva en ser part afectada. Procurarem que ho faci.

 

La CUP defensa una sanitat de titularitat i gestió 100% pública en què els recursos es distribueixin segons les necessitats de les persones i que no propiciï nínxols de negoci en mans privades o corrupció.