Ple municipal del mes de febrer

1. Aprovació de les actes de les sessions ordinàries de 26 de novembre de 2015, 22 de desembre de 2015 i 28 de gener de 2016.

La CUP vam fer algunes esmenes d'actes anteriors on no es refectia el que realment vam dir al ple de l'ajuntament, i es van aprovar per unanimitat, un cop modificades.

2. Aprovació inicial del nou Reglament Orgànica Municipal.

Des de la CUP entenem que l'aprovació incial que avui es porta al ple, del Reglament Orgànic Municipal obre una oportunitat per aconseguir que la llei de referència que ordena el funcionament de l'ajuntament i a la vegada regula la relació de la ciutadania amb l'administració, serveixi per aconseguir radicalitzar la democràcia que a Vilassar es practica, però cal avançar cap a un poble democràtic, transparent, participatiu i amb hàbits comunitaris.

Nosaltres llegint el ROM d'es d'una prespectiva crítica i constructiva hi hem observat vàries coses: 

Aquest govern d'ARA Vilassar sempre ha tingut per bandera la participació ciutadana, pel que fa en els processos de presa de decisions, l'accés a la informació, al control de la gestió dels recursos i de les polítiques publiques no queden reflectits en aquest nou ROM. Entenem aquesta proposta com una actualització que adapta l'estructura de l'ajuntament, a la nova llei de transparència i a la satisfacció de les seves necessitats, més enllà de trencar amb una dinàmica reglamentista. 

La CUP no estem d'acord en: 

- que es limiti el temps d'intervenció dels regidors tothom ha de tenir el temps que necessiti per poder expressar les seves opinions.
- I en segon lloc que s'inverteixi l'ordre d'intervenció dels Grups Municipals de l'oposició. 

I a la conclusió que arribem és que la voluntat de l'equip de govern amb aquestes mesures, és condicionar el control que l'oposició fa a l'equip de govern.

En aquest nou ROM hi ha un punt on diu que "la convocatòria de la comissió informativa correspon a l’alcalde o al president de la Comissió i en l’ordre del dia només es podran incloure els dictàmens els expedients íntegres". Això a dia d'avui no està passant i dificulta molt als i les regidores treballar i discutir les propostes que es porten al Ple.

El ROM és com la constitució d'un nou Estat, una eina de gran importància política i jurídica per Vilassar que necessita obligatoriament d'un ampli concens no només del conjunt dels membres del Ple municipal, si no de tota aquella gent del poble que hagués vulgut participar en el procés d'elaboració. Aquest ROM el porteu fet, i l'única opció que tenim els regidors, és votar-hi a favo o en contra i fer-hi al·legacions. La CUP no entenem la participació d'aquesta manera.

Des de la CUP tenim moltes coses més a dir-hi però en presentem al·legacions i esperem que la resta de grups municipals comparteixin la necessitat d'elaborar un ROM que, més enllà de regular el bon funcionament intern de l'ajuntament permeti un major acostament de l'administració a la ciutadania.

La nostra posició de moment serà votar-hi en contra.

L'aprovació incial va quedar aprovada per 7 vots a favor d'ARA Vilassar, 1 abstenció de PSC i 5 vots en contra de CiU, CUP i PP.

3. Aprovació inicial de la modificació del Reglament de Participació Ciutadana.

Des de la CUP recordem quan al 2011 l'anterior govern del Grup d'Esquerres, amb alguns dels mateixos membres avui presents també al govern, van elaborar el Reglament de Participació Ciutadana. Aleshores la CUP ja va mostrar la necessitat d'aconseguir majors nivells de participació. Nosaltres, com també l'Assemblea dels Indignats de Vilassar vam presentar esmenes al reglament, la major part de les quals no van ser acceptades. 

La proposta de modificació del reglament, que des de l'equip de govern porteu al ple, recull principalment aquells canvis necessaris, per adaptar-se a la Llei de Consultes i a la Llei de Transparència de la Generalitat de Catalunya. No hi veiem una voluntat d'aprofundir en la democràcia directa. 

Celebrem per exemple, que els membres que formin part del Consell de la Vila no siguin designats directament a dit per l'alcalde, i que s'esculli un altre sistema d'elecció amb un menor caràcter presidencialista, veiem que ens escoltaveu en els debats públics.  

Des de la CUP creiem que respecte als consells sectorials, que a partir d'ara es diran consells assesors, no han tingut una participació real de la ciutadania, i aquest canvi de nom, no farà que en tinguin. 

No han tingut una participació real perquè la gent no vol anar-hi a escoltar les explicacions d'un tècnic o d'un regidor, i que les propostes que faci la gent, no es duguin a terme. 

Creiem que els consells sectorials, han de ser vinculants, i que amb un bon assessorament tècnic, les propostes de la ciutadania, siguin assumides per l'ajuntament i es duguin a terme. 

Hi ha molts aspectes a millorar per ampliar-ne el seu caràcter participatiu, com per exemple quan parlem de referèndums, consultes, possibilitat de realitzar pressupostos participatius o quan parlem que la ciutadania no només sigui consultada quan l'equip de govern vulgui. La CUP avui votem en contra aquest reglament i farem al·lagacions perquè sigui un pla de participació directa.  

Per últim ens agradaria remarcar, que ni al ROM, ni al Reglament de Participació Ciutadana hi ha cap tractament de genere als seus redactats, i demanariem que es tingués en compte. 

L'aprovació incial va quedar aprovada per 7 vots a favor d'ARA Vilassar, 4 abstencions de CiU, PSC i PP i 2 vots en contra de la CUP.

4. Aprovació inicial de la modificació puntual número 2 del POUM.

Des de la CUP no estem d’acord amb aquesta modificació del POUM. 

No entrem a valorar l'activitat turística de cases als arbres, que els promotors de la iniciativa volen desenvolupar a la zona on es proposa la modificació, (tot i que pensem que és una bona iniciativa), creiem que no és l'objecte del debat, per això ens centrem en la modifició puntual nº 2 del POUM.

Una vegada la CUP hem llegit els 7 informes que s'adjuntaven a l'expedient, hem vist que la majoria d'aquests informes, no s'oposen a aquesta modificació del POUM, però hi posen moltes limitacions tècniques per garantir la protecció de la fauna i la flora en la zona on es vol establir l'activitat hotelera.

La modificació afecta a la Franja dels Costers (una mica més amunt del Torrent Daniel), a tocar del barri de la Galbanya – Sant Pere.  Sabem que l'ajuntament va ser impulsor del Parc Serrelada Litoral, així com també la seva ampliació fins a tocar amb la zona ja urbanitzada del poble. Aquest espai que avui es proposa modificar, és un espai que es diu, "de transició", entre la zona ja urbanitzada del barri, la urbanitzable i el Parc, totalment protegit. L'objectiu d’aquesta "zona de transició", és la de preparar aquesta zona de transició per una futura entrada al Parc i no la desenvolupar-hi una activitat humana que pugui condicionar-ne la seva protecció. El Pla Especial regula els usos admesos i entre ells, com a objectiu es centra en usos eminentment agrícoles i de noves formes d'agricultura emergent. A la vegada aquesta zona on es proposa la modificació, forma part de la xarxa hidrològica i de recollida d'aigues on també hi ha espècies progegides, tan per la fauna, com per la flora. L'accés a través de Torrent Daniel, és limitat, i creiem que per aquests motius, la zona proposada no és l'adient per establir-hi aquesta activitat de cases als arbres. 
  
És per això que la CUP votarem en contra.
   
L'aprovació incial va quedar aprovada per 8 vots a favor d'ARA Vilassar i PSC, 3 abstencions de CiU i PP i 2 vots en contra de la CUP.

5. Inadmissió del recurs interposat contra l’aprovació del PAM.

En aquest punt es debatia si s'admetia o no, un recurs interposat per CiU, davant del procés d'aprovació del PAM, ja que segons CiU el procediment d'aprovació no havia seguit el procediment legal adecuat.

No es va admetre el recurs per 7 vots a favor d'ARA Vilassar, 4 abstencions de CiU (1), CUP, PSC i PP i 1 vot en contra de CiU. 

Aquesta diferència de vot entre els membres de la CiU, és perquè el dia que es va aprovar definitivament el PAM, un dels membres del Grup Municipal hi va votar a favor, i l'altre (que ha presentat el recurs) no hi era present. 

6. Resolució d’al·legacions i aprovació definitiva de l’establiment del servei de recollida de residus sòlids urbans.

En aquest punt es resolien les al·legacions de CiU davant l'aprovació definitiva de l'establiment del servei que es va aprovar en un ple passat. 

El punt es va aprovar amb 10 vots a favor d'ARA Vilassar, CUP i PSC i 3 en contra de CiU i PP.

7. Aprovació inicial del conveni sobre el Festival Revela’t amb l’Associació Espaifoto.

ARA Vilassar va retirar aquest punt de l'ordre del dia del ple, per falta de consens amb l'Associació Espaifoto. 


8. Modificacions de l’Acord regulador de les condicions econòmiques, socials i de treball del personal al servei de l’Ajuntament de Vilassar de Dalt (personal funcionari) i del   Conveni regulador de les condicions econòmiques, socials i de treball del personal al servei de l’Ajuntament de Vilassar de Dalt (personal laboral) per incorporar els acords assolits en la Mesa de Negociació. 

Aquest punt tenia com a objecte, corregir el calendari de festivitats del municipi, on hi figurava el 29 de febrer com a dia festiu. 

El punt es va aprovar per unanimitat.

9. Adhesió i aplicació de la Declaració de Sant Sadurní d’Anoia.

Des de la CUP entenem que és imprescindible lluitar contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i evidentment estem a favor d’impulsar totes aquelles polítiques ecologistes que permetin que Vilassar i arreu, s’aposti per la utilització d’energies renovables, i altres mesures que avancin cap a una societat ecològicament més justa. Tot i això veiem que assumir com a propis els objectius dels nous acords internacionals és només una mostra de postureig polític.
 
Si hem escoltat la lectura de la moció, aquest acord de San Sadurní no te cap mesura concreta a fer-se des de l’ajuntament, a la vegada ens demana assumir la Declaració de París, on els compromisos no tenen mecanismes forts ni vinculants, sinó que són voluntaris i només la bona fe dels qui ho van signar, podria fer que aquests acords es complissin. Molts científics, observadors internacionals i entitats ecologistes, van mostrar la seva preocupació davant de la poca ambició dels acords, i la no obligació dels estats davant de les polítiques mediambientals.

Des de la CUP ens abstenim perquè aquesta moció no especifica que farà l’ajuntament per aplicar una política realment ecologista. 

La declaració va quedar aprovada per 11 vots a favor d'ARA Vilassar, CiU, PSC i PP i 2 abstencions de la CUP.


10. Moció que presenta el grup del Partit Popular sobre el deute de la Generalitat als ajuntaments.

La CUP vam mostrar el rebuig al discurs pervers i hipòcrita, que contenia la moció presentada pel PP. 

La moció no es va aprovar, amb els vots a favor del PP, l'abstenció del PSC i els vots en contra d'ARA Vilassar, CiU i CUP.


11. Moció del grup municipal de CIU en reconeixement a la tasca cultural i política portada a terme per la Muriel Casals i Couturier al capdavant del procés independentista català i al servei d’aquest país.

Valorem molt la tasca desenvolupada per la Sra. Muriel Casals al llarg dels anys de la seva implicació cívica i política, lamentem la seva pèrdua i estem totalment d’acord que el ple reconegui la seva tasca desenvolupada a favor de l’independentisme al nostre país però creiem que l’entrega de la medalla d’or a títol pòstum, o l’atorgament d’un carrer, o equipament, hauria de ser per a aquelles persones del poble, que s’hagin significat per la seva implicació al municipi. La CUP ens abstindrem.

La moció va quedar aprovada amb els vots a favor d'ARA Vilassar i CiU, 3 abstencions de la CUP i PSC i un vot en contra del PP.

12. Donar compte de l’informe de morositat del quart trimestre de 2015.

13. Donar compte de l’informe de seguiment i avaluació del Pla d’Ajust a 31 de desembre de 2015.

14.  Assabentar dels Decrets d’Alcaldia.

15.  Precs i preguntes.
- La CUP vam preguntar quins eren els criteris de publicació a l'espai web de l'ajuntament, ja que haviem sol·licitat publicar el cartell de la xerrada que la CUP realitzem aquest proper divendres 4 de març a les 20.30h al Casal Piferrer per la creació de l'Observatori Ciutadà Municipal i se'ns havia denegat.